Ансамбл за народни песни и игри „Филиграни“ – Охрид, Македонија
 • пријавени учесници – разиграно оро

  Zespol Zbojniczek - Poland
  KUD "Zahumlje" - Niksic, Montenegro
  Ruma - Serbia

  види повеќе

  ::Здружение “ФОЛКЛОР” – Охрид ::

  Здружението за негување на македонскиот фолклор “ФОЛКЛОР” -Охрид е регистрирано во 2007 година на иницијатива на г-дин Ѓорески Илче и Кецески Миле. Основната цел за формирањето беше негување на исконските традиции на македонскиот фолкор од сите региони на Македонија преку формирање на фолклорна група, како и музичка секција.

  Повод за формирањето беше организирање на голем Детски балкански фолклорен фестивал. Идејата на фестивалот во целост успеа и во 2007 година во периодот од 25-29 Јуни се организира Првиот фолклорен фестивал на кој учествуваа околѕ 300 фолклористи од Македонија, Србија, Црна Гора, БиХ, Полска. Во 2008 и 2009 година фестивалот се организира во соработка со ансамблот “Македонка”- Охрид. На вториот и третиот фестивал зедоа учество преку 2000 учесници од 8 држави.

  На 01.01.2010 година конечно се оствари идејата за формирање на фолклорна група која работи во рамките на здружението и го доби името “ФИЛИГРАНИ”.

  За прв претседател на здружението беше г-дин Миле Кецески.

  видео
  пријатели
  социјални мрежи

  Unable to display Facebook posts.
  Show error

  Error: Unsupported get request. Object with ID 'AnsamblFiligrani' does not exist, cannot be loaded due to missing permissions, or does not support this operation. Please read the Graph API documentation at https://developers.facebook.com/docs/graph-api
  Type: GraphMethodException
  Code: 100
  Subcode: 33
  Please refer to our Error Message Reference.